Monday, 4 March 2013

jom amalkan cara hidup sihat


ASSALAMUALAIKUM...

HALLO...

Kenapa kita perlu makan.? Tak boleh ke kita rasa kenyang je sepanjang masa.
Aha.! Aku bagi tips sebab aku banyak kali dah baca merata ceruk info psal ni. Lagipun apesalahnya kongsi ilmu. Dalam aku tengah nak try diet jugak ni

Haha. Dh terasa meningkat berat dah badan ni. Nak buat banyak benda pun jadi malas. Lagi-lagi baru baru ni ada merentas desa kat sekolah ni.
Warggh. Bukan calang2 jalan woo.. naik jejantas. Aku gayat kot. Macam nak terjunam.syukur ALLAH bagi aku smangat. Asal aku lari pun jadi la.

Okey. Tips..!
                   >>>>> kurang pengambilan makanan dan minuman manis.

Jika anda mengambil minuman manis , hadkan hanya satu sudu the gula sahaja. Kurangkan kekerapan mengambil makanan manis seperti kuih muih ,kek, donut . kurangkan mengambil minuman berkarbonat dan minuman kordial kerana ianya tinggi kandungan gula. Bayangkan ..setin minman berkarbonat , terdapat empat hingga lpan sudu the gula.

>>>>> hadkan makanan masin atau bergaram.

Pengambilan makanan yang masin dikaitkan dengan tekanan darah tinggi. Makanan segera dan makanan diproses biasanya tinggi kandungan garam. Selin itu, hadkan juga pengambilan kicap ,belacan, cencaluk,budu, dan sos kerana iany juga tinggi kadar garam.

>>>>> ambil tiga hidangan sayur dan dua hidangan buah setiap hari.

Pastikan anda mengambil tiga hidangan sayur dan dua hidangan buah setiap hari. Satu hidangan sayur bersamaan dengan ½ cawan atu empat sudu makan . manakla satu hidangan buah pula brsamaan dengan satu potong betik /tembikai/nenas atau satu biji epal, oren atau buah lain. Keperluan kalori bagi remaja sihat adalah tinggi.

>>>>> makan secara teratur

Makanah secra teratyr setiap hari .ambil 3 hidagan utama iaitu sarapan ,makan tengahari dan malam. Jika perlu, ambi 2 hidangan snek iaitu waktu pagi dan petang. Meangkau waktu makan boleh menyebabkan kelaparan dan pastinya kita akan makan belebihan nanti. Elakkan pengambilan makanan lewaat malam dan hamper dengan waktu tidur. sebaik-baiknya makan 4 jam sebelum tidur.

>>>>>hadkan makanan bergoreng,berlemak dan bersantan.

Makan bergoreng berlemak dan bersantan adalah tinggi kalori. Hadkan hanya satu sahaja makanan bergoreng, berlemak atau bersantan dalam hidangan anda.

>>>>>makan ikut keperluan

keperluan kalori harian individu bergantung kepada jantina,umur, tahap aktiviti fizikal.keperluan harian bagi lelaki adalah melebihi perempuan dan individu yang aktif memerlukan lebih banyak kalori berbnding individu yang mengamalkan gaya hidup yang tidak tidak aktif atau sedentari. Tips mudah untuk anda ikut ialah setiap kali mengambil makanan , jangan sampai makanan nya menimbun-nimbun dalm pinggan anda.

>>>>> minum 6-8 gelas air setiap hari.

Jangan lupa untuk minum 6-8 gelas air sehari.jika boleh, utamakan air kosong kerana air kosong tidak mengandungi kalori.


Sekian. Terima kasih 4 reading.

No comments:

Post a Comment